“Ernstige hoofdpijn. Als kind had ik wel eens last van lichte hoofdpijn, maar toen ik ouder werd kreeg ik steeds meer last van ernstige hoofdpijn aanvallen. En mijn arts kon mij helaas niet helpen.

Diverse therapeuten. Toen ik 14 jaar werd heb ik verschillende therapeuten bezocht, waaronder een homeopaat, een chiropractor en een acupuncturist. Na elke elk bezoek aan een therapeut dacht ik dat mijn hoofdpijn iets verminderde, wat uiteindelijk toch niet zo was. Nog steeds was het niet duidelijk dat ik leed aan migraine.

Migraine veroorzaakt door hormonen. Pas toen ik 18 was, wees iemand mij er op dat er in Amersfoort een arts was, die in migraine was gespecialiseerd. Ik heb een afspraak gemaakt, en direct kwam deze arts er achter dat ik leed aan migraine, en dat dit veroorzaakt werd door de pil/hormonen. Ik kreeg het advies om met de pil te stoppen. Dit heb ik gedaan en het bleek te helpen, maar na een paar maanden kwam de migraine weer terug.

Medicijnen tegen migraine. Op het moment dat het duidelijk was dat ik migraine had, heb ik direct contact gezocht met mijn eigen dokter. Hij schreef mij Maxalt voor (met de werkzame stof Rizatriptan). Deze pillen hielpen erg goed.

Kiezen tussen “medicijnhoofdpijn” en migraine. Maar nadat ik voor de zoveelste keer in korte tijd de medicijnen had besteld, belde de dokter mij op om te zeggen dat ik wel erg veel Maxalt gebruikte. Mijn dokter dacht dat ik hoogst waarschijnlijk ook medicijnhoofdpijn begon te ontwikkelen. Maar ik maakte een keus. Neem ik geen Maxalt omdat ik medicijnhoofdpijn ontwikkel, of neem ik 1 pilletje en de migraine is snel weg. Dan is de keuze snel gemaakt voor mij.

Afspraak voor botox. Op dat moment slikte ik in een ‘slechte’ week ongeveer vier dagen Maxalt. Toen vertelde mijn schoonzusje, die ook last heeft van migraine, dat zij had gehoord dat botox mogelijk tegen migraine helpt en dat zij dit ging doen. Ik dacht niet geschoten is altijd mis, dus ik maakte een afspraak met dokter Tom van Eijk. Mijn zus werd al door hem behandeld tegen tandenknarsen en dat ging prima.

Ik heb eerst op internet gekeken of botox daadwerkelijk tegen hoofdpijn werkte. Dit was het geval, ik zag een aantal artikelen staan waarin stond dat botox een goede oplossing kan zijn.

De sfeer in de kliniek bij dokter Tom van Eijk was heel goed, de dame die mij ontving was erg vriendelijk. Ik kwam binnen en direct werd mij een kopje thee aanboden, vervolgens kreeg ik uitgebreide informatie op papier.

De behandeling. Dokter Tom vroeg mij hoe hevig de migraine was en dat er 2 manieren waren, of alleen mijn voorhoofd (frons, boven mijn ogen en bij de kraaienpootjes) of mijn voorhoofd en mijn nek/achterhoofd (net onder de haargrens). Ik koos voor de eerste optie. Mocht dit niet werken, dan koos ik ervoor om ook mijn achterhoofd te doen. Hij vertelde waar hij de botox precies ging spuiten en voor ik het wist was het klaar. De meeste prikjes voelde ik niet, alleen op de gevoelige plekken (vlakbij een litteken).

De migraine bleef zo goed als weg. De behandeling met botox werkt bij mij ongeveer vier maanden. Na de vier maanden heb ik weer een afspraak gemaakt, vervolgens werd ik weer op dezelfde manier geholpen en de oprechte interesse bleef. Bovendien werd deze interesse niet alleen in mij getoond maar ook aan de overige ‘patiënten’. In de behandelkamer werd er gevraagd hoe de afgelopen 4 maanden waren geweest, of de migraine was verminderd etc. en vervolgens werd er weer uitgelegd waar de migraine werd gespoten. Dit was ook zo bij de 3de behandeling.

Ik ben nu ongeveer 1,5 half jaar verder en ik heb nog maar een enkele keer per maand migraine, in plaats van 3 of 4 keer per week! Maar dit heeft meestal een oorzaak, zoals menstruatie of stress. En mijn frons is ook verdwenen.”

Vriendelijke groet, Cathalijne Mooy