Cosmetisch wondermiddel

Het succes van Botox bij het verbeteren van het uiterlijk is te verklaren door een aantal belangrijke eigenschappen van het middel:

  • het geeft heel effectief een natuurlijke, rustige uitstraling.
  • de werkingsduur is gunstig, drie tot zes maanden
  • de hoeveelheid ontspanning kan heel precies worden gereguleerd, variërend van nauwelijks merkbaar tot helemaal stil
  • de plaats van de ontspanning kan heel precies worden bepaald; het maximale werkingsgebied van één injectie is vergelijkbaar met de grootte van een euromunt.

Het middel werd in de jaren ‘90 populair onder topmodellen die voor hun werk rimpelloos wilden blijven. Tegenwoordig is de behandeling met Botox veel meer ingeburgerd en bereikbaar. Een Botox-behandeling kan bijvoorbeeld de spieren laten ontspannen die verantwoordelijk zijn voor de fronsrimpels en kraaienpootjes door onwillekeurig fronsen en knijpen rond de ogen. Zolang deze spieren hun volledige kracht niet hebben herwonnen, zal de huid erboven zich op een natuurlijke manier herstellen van rimpels. Nadat de Botox is uitgewerkt komen na enige tijd de rimpels ook weer terug. De behandeling wordt doorgaans elke 3 tot 6 maanden herhaald.

Merknaam

Botox is een merknaam, net als Dysport, Xeomin, Azzalure of Bocouture. Al deze merken bevatten Botuline Toxine. Botuline toxine is een eiwit-complex dat door de Botulisme bacterie wordt uitgescheiden. Feitelijk is het een gif, dat door de bacterie wordt gebruikt om te kunnen overleven. Dit bijzondere gif werkt heel selectief op de zenuwuiteinden, precies daar waar het is ingespoten. Doordat het alleen plaatselijk werkt is botuline toxine zeer geschikt voor medische en cosmetische toepassingen.

Een spier die is geïnjecteerd met botuline toxine zal gedurende een aantal maanden minder krachtig samentrekken. Daarna herstelt de kracht van de spier zich weer volledig.

Veilig medicijn

Vanaf de jaren ‘70 kwam het gebruik van Botox als medicijn in zwang bij oogartsen en neurologen. Zij zetten het middel in om zonder bijwerkingen en heel secuur spastische spieren te laten ontspannen.

Sinds 20 jaar wordt botuline toxine op veel grotere schaal gebruikt voor cosmetische doeleinden. In de Tom van Eijk Kliniek in Laren wordt het middel zowel voor cosmetische als medische toepassingen (overmatige transpiratie, migraine etc.) gebruikt.

De Botoxbehandeling

De behandeling duurt ongeveer 5 minuten. Eerst wordt uw gezicht zorgvuldig gereinigd. Het inspuiten van botuline toxine gebeurt met een zeer dun naaldje (0,24 mm.). Direct na de behandeling kan de huid wat rood of gezwollen zijn. De kans op een blauw plekje is gering. Mocht er een plekje verschijnen dan kunt u het indien gewenst camoufleren met make up. Het eerste effect op de spieren is merkbaar na een paar dagen. Na 2 weken is de werking maximaal. U kunt dan op controle komen, of een telefonische afspraak met de assistente maken, wat u het prettigst vindt.

Cosmetisch toepassingen van Botox

Mimiekrimpels op het voorhoofd, fronsrimpels en kraaienpootjes verzachten of zelfs helemaal laten verdwijnen, daarvoor wordt Botox het vaakst gebruikt. Botox laat de spier ontspannen, zodat de huid rust krijgt. Op die manier verminderen de rimpels.

Ook de zogenoemde ‘gummy smile’, het tonen van veel tandvlees tijdens het glimlachen, kan met behulp van Botox worden behandeld. Door de spieren die de bovenlip heffen minder sterk te maken, zorgen we ervoor dat de tanden nog wel zichtbaar zijn tijdens het glimlachen, maar het tandvlees niet meer.

Medische toepassingen van Botox

Overmatige transpiratie behandelen met Botox is zeer effectief en comfortabel. Door de botuline toxine onderhuids in de oksels, liezen of handen  te spuiten wordt de zweetproductie lokaal zo’n zes maanden geremd.

De behandeling van migraine of spanningshoofdpijn is een van de meest dankbare toepassingen van dit middel.