Handen verraden iemands leeftijd

Vaak wordt beweerd dat de handen iemands leeftijd verraden. Toch is dat niet altijd zo. Net zoals andere delen van het lichaam en gezicht is de conditie van de handen afhankelijk van veel factoren, waarvan de leeftijd er maar één is.

Oorzaak van ‘verouderde’ handen

We gebruiken onze handen dagelijks, en jarenlang, intensief. Ze worden blootgesteld aan mechanische invloeden met allerlei materialen en zijn vaak het eerste of enige contact wat we fysiek maken met de buitenwereld. Het gebruik van schoonmaakmiddelen en warm water alleen al zijn een enorme aanslag op de huid van de handen. Bovendien zijn, naast gezicht en decolleté, de handen relatief vaak onbeschermd in de zon. De UV stralen van de hebben een schadelijk effect op het collageen van de huid. Dit maakt de huid van de handrug op den duur kwetsbaar, dun en transparant. Ook kan de huid een rimpelig aspect krijgen.

Met de jaren neemt de isolerende vetlaag, onder de huid, van de handrug af. De combinatie van een dunne huid en een verminderde vetlaag maakt dat de pezen en aders van de handen duidelijker zichtbaar worden.  Dit alles maakt dat handen er ‘oud’ uit kunnen zien.

Fillers als oplossing tegen verouderde handen

Door fillers (hyaluronzuur: Profhilo, Restylane) onder de huid van de handrug te injecteren zal de transparantie van de huid minder worden en ruimte tussen de pezen en vaten worden gevuld. Dit geeft een zachter en jonger aspect aan de handrug. Deze hyaluronzuren geven op termijn ook een stimulatie van aanmaak van eigen collageen en elastine, waardoor de conditie van de huid voor langere tijd wordt verbeterd.

PRP als behandeling tegen verouderde handen

Injectie van eigen bloedplasma met bloedplaatjes zal middels verbetering van de bloedsomloop de huid aanzetten tot het produceren van onder andere nieuw collageen en elastine. Dit zal de transparantie van de huid verminderen zonder direct vulling te geven.

De behandeling

De handrug is minder gevoelig voor injecties dan bijvoorbeeld het gezicht. Toch gebruiken we graag een crème om de huid lokaal te verdoven. Na de injecties zullen de handen korte tijd gemasseerd worden voor een optimale verdeling van het materiaal.