Meestal worden kraaienpootjes behandeld met Botox.

Oorzaken van kraaienpootjes

Elke keer als de spieren rond de ogen zich aanspannen verschijnen er horizontale plooien onder de wenkbrauwen. Wanneer de spieren zich ontspannen verdwijnen de lijnen in eerste instantie weer. Met name mensen met lichtgekleurde ogen kunnen veel last hebben van fel (zon-)licht en daardoor intensief knijpen. Als de spieren heel sterk zijn of heel vaak worden aangespannen, of als de conditie van de huid slechter wordt, kunnen de lijnen in de huid zichtbaar blijven. Met name de dunnere huid onder de ogen is als eerste kwetsbaar en ‘tekent’ het snelst.

Zichtbare gevolgen

Het gevolg is een reeks van blijvende lijnen rond de ogen en op de neus (‘bunny lines’).

Informatief consult met onderzoek

De arts zal met u bespreken wat de wensen zijn en inschatten welke oorzaken er aan te wijzen zijn voor uw kraaienpootjes. Daarbij is van essentieel belang dat ook wordt gekeken naar een eventueel huidoverschot van de onderoogleden en de conditie van de huid van met name de onderoogleden. Dit bepaald mede de behandelmogelijkheden.

Behandeling van de kraaienpootjes

Meestal is een sterke werking van de kraaienpootspieren een belangrijke oorzaak van de lijnen en zal met behulp van Botox de spier tijdelijk minder krachtig worden gemaakt. Wanneer de conditie van de huid ook meespeelt kan het nuttig zijn dit te combineren met huid-verstevigende injecties met een filler. Het verzwakken van de werking van de spier rond de ogen maakt dat de wenkbrauwen iets hoger zullen gaan staan. Dit effect wordt een ‘chemical browlift’ (wenkbrauwlift) genoemd en geeft een verjongend en verfrissend effect op de blik.

Operatie tegen kraaienpootjes?

Een ooglidcorrectie is een operatie waarbij het teveel aan huid van het bovenooglid of onderooglid chirurgisch wordt behandeld. Dit kan in sommige gevallen een verbetering van de kraaienpootjes geven. Bespreek met de cosmetisch arts tijdens het consult wat uw wensen zijn en wat u kunt verwachten van de verschillende behandelingen. Als een operatie (ooglidcorrectie), eventueel in combinatie met fillers, een betere optie zou zijn dan het toepassen van Botox zal dat eerlijk worden geadviseerd en uitgelegd.