Littekens – blijvende herinneringen

Wanneer de huid zich herstelt van schade of ontstekingen kunnen er littekens ontstaan. Soms kunnen deze littekens cosmetisch storend zijn. Ook van belang voor de beleving is de manier waarop littekens zijn ontstaan. Een herinnering aan een val van de step als kleuter zal waarschijnlijk veel minder emoties oproepen dan een litteken wat door toedoen van geweld is toegebracht.

Nieuwe littekens

Voor de behandeling van littekens is het van belang om te bepalen hoe oud een litteken is. Niet alleen in letterlijke zin, maar ook in biologische zin. Een vers litteken is in het algemeen actiever, roder, dikker en gevoeliger dan een oud litteken en voor beide is een andere aanpak vereist .
Nieuwe littekens kunnen, nadat een wond is gesloten, dikker en actiever worden dan wat voor het genezingsproces nodig is. Deze littekens noemen we hypertrofisch en worden gekenmerkt doordat ze groter zijn dan de wond zelf. Ze zijn vaak rood, dik en gevoelig of jeukend.
De behandeling van hypertrofische littekens kan bestaan uit het gebruiken van speciale pleisters of het injecteren van botuline toxine (Botox) en/of corticosteroïden (Kenacort).

Oude littekens

Gemiddeld duurt het een jaar voordat een litteken ‘uitgerijpt’ of ‘oud’ kan worden genoemd. Een oud litteken is meestal lichter van kleur dan de omliggende huid en relatief vlak en soepel.
De behandeling van oude littekens kan bestaan uit het chirurgisch corrigeren of met behulp van fillers verstevigen van littekens die te weinig stevigheid hebben in relatie tot de huid eromheen.

Informatief consult en onderzoek

Om een inschatting te kunnen laten maken van de mogelijkheden en de te verwachten resultaten bent u welkom voor een gratis en vrijblijvend oriënterend consult. De arts zal met u de verschillende behandelingen bespreken voor zover ze van toepassing zijn in uw situatie. Wanneer een andere behandeling, eventueel in combinatie, zoals een operatie, peeling of laserbehandeling wordt aanbevolen zal dat ook worden besproken. In dat geval wordt verwezen naar een plastisch chirurg of huidtherapeute.