Is zweten een probleem?

Transpireren moet een functie hebben en geen belasting zijn. Uit recent onderzoek blijkt dat ongeveer vier procent van de Nederlanders last heeft van overmatig transpireren. Dit kan merkbaar zijn op de handen of voeten, onder de oksels of in de liezen.

Overmatig transpireren, de medische term is hyperhidrose, kan een onschuldig ongemak zijn. Maar het kan ook een grote invloed hebben op iemands sociale leven. Wie hevig transpireert onder de oksels, vraagt zich af of niemand het resultaat kan zien of ruiken. Straaltjes water langs de wangen zijn al helemaal niet te verbergen. En steeds de hand aan de kleding afvegen alvorens iemand een hand te geven staat sociaal contact behoorlijk in de weg.

Al met al kan overmatige transpiratie iemand vergaand in verlegenheid brengen. Maar het kan daarnaast ook voor lichamelijke problemen zorgen. Zo kan het vocht een irriterende invloed hebben op de huid. Ook kan de combinatie van zweet en deodorant kleding beschadigen.

Soms wordt zweten veroorzaakt door een onderliggende aandoening zoals een schildklierziekte. In veel gevallen echter is er geen aanwijsbare oorzaak te vinden voor overmatige transpiratie.

Botuline toxine stopt overmatige zweetproductie

Inspuiting van Botox oppervlakkig in de huid leidt ertoe dat de zweetklieren hun productie staken. Een eenvoudige en comfortabele oplossing. En bovendien zeer effectief; circa 90% van de zweetproductie wordt geremd.

De sociale gevolgen hiervan kunnen overweldigend zijn. Geen oksels die kletsnat worden en geen zichtbare vochtplekken op de kleding geven.

Voorbereiding voor de behandeling

Het is niet nodig om de het te behandelen gebied te scheren. U kunt uw gebruikelijke deodorant gebruiken. 

De behandeling zelf

De behandeling met Botox is heel eenvoudig. De arts bepaalt het gebied waar de zweetproductie zal worden verminderd. Om de twee centimeter injecteert hij met een zeer dunne naald de botuline toxine in de bovenste huidlaag. De meeste patiënten ervaren de behandeling niet als pijnlijk. Echter, wanneer u dat wilt, verdoven we de huid met een crème.

Het resultaat van de Botox-behandeling tegen overmatige transpiratie

Al na een paar dagen zal het effect van de behandeling duidelijk merkbaar zijn. Waar zich eerst bij het minste of geringste zweet vormde, blijft de huid nu droog en fris. Na twee weken is de botox voldoende ingewerkt. Wanneer er plekken zijn die onvoldoende op de injecties hebben gereageerd bent u vanzelfsprekend welkom voor een controle en correctie. Doorgaans is de klacht voor een periode tussen zes en twaalf maanden verdwenen. Daarna is probleemloos herhaling van de behandeling mogelijk.