Wallen of kringen onder de ogen

Ziet u er altijd een beetje vermoeid uit? Vragen mensen u vaak of u slecht geslapen heeft? Een diepe traangoot, donkere kringen en wallen kunnen uw gezicht een vermoeide uitstraling geven.

Wat zijn wallen?

Zo’n beetje alles wat er aan onregelmatigheid te zien is tussen de wimpers van de onderoogleden en de wangen noemen we in de volksmond “wallen”. De complexe anatomie van het gebied onder de ogen en de vele variaties van verhoudingen maken dat deze regio wat uitleg behoeft. Bovendien is het voor de behandeling belangrijk om goed te beoordelen wat de precieze oorzaak is van de wallen of kringen. Vaak zijn er meerdere factoren en kan met één bepaalde behandeling slechts een deel van de oorzaken worden weggenomen. Hoeveel effect dat oplevert en of dat in uw geval genoeg is om tevreden te zijn met het resultaat wordt uitgebreid besproken tijdens het consult.

Verplaatsing van vetweefsel

Rondom de oogbol, in de oogkas, bevinden zich vetkussentjes die ervoor zorgen dat de oogbol, goed beschermt tegen schokken van buitenaf, middenin de oogkas blijft liggen. Aan de voorkant worden deze vetkussentjes vastgehouden door bindweefsel. Wanneer dit bindweefsel met de jaren zachter en ruimer wordt kunnen de vetkussentjes zichtbaar naar voren komen. Per oog zijn meestal twee (lichtgekleurde) verhevenheden te zien.

Vermindering van vetweefsel

Een niveau lager, richting de wang, bevindt zich onderhuids vetweefsel wat vulling en zachtheid geeft aan het gezicht. De onderhuidse vetcompartimenten verplaatsen zich naar beneden en verliezen vaak vulling naar mate we ouder worden. Dit maakt dat er zo’n 1,5 cm. onder de wimpers van het onderooglid een gootje kan ontstaan, de tear trough.

Verandering van de huiddikte en huidkwaliteit

Met de jaren begint de huid rondom de ogen aan stevigheid en elasticiteit te verliezen. Hierdoor verschijnen de eerste rimpeltjes rond de ogen. Ook kan de huid daar dunner en transparanter worden waardoor er ook nog een donkere schaduw ontstaat.

Pigmentatie

Ook pigmentatie kan een rol spelen in hoe ‘diep’ de huid rondom de ogen lijkt te liggen.

Verruiming van de huid rondom de ogen

Tegelijkertijd met alle andere veranderingen aan de huid wordt deze in minder of meerdere mate ruimer. Dit ruimer worden kan de oorzaak zijn van rimpelvorming en ontstaan van reliëf wat de onderoogleden gerimpeld maakt.

Donkere kringen en wallen behandelen

Wallen corrigeren kan op verschillende manieren. Welke manier het beste is voor u hangt af van de situatie. Wanneer overtollige huid of een overschot aan vet vanuit de oogkas de boosdoener is dan is een ooglid correctie logischerwijs beter. Indien wallen zijn ontstaan door het zakken of verdwijnen van het onderhuids vet of het dunner worden van de huid, dan kan een behandeling met een filler een oplossing zijn.

Wallen behandelen met een Filler

Het opvullen van wallen met een Filler zoals Restylane is een effectieve manier om de vermoeidheid uit uw gezicht te laten verdwijnen als deze wordt veroorzaakt door de tear trough (traan gootje) en/of de naso jugal groove, de plooi die zichtbaar kan zijn vanuit de tear trough schuin over de wang. Met behulp van de Filler kan het onderhuids volume worden gecorrigeerd én de dikte van de huid worden verbeterd.

De behandeling tegen wallen bestaat uit verschillende kleine prikjes. Door de prikjes wordt de natuurlijke Filler (hyaluronzuur) aangebracht op de plaatsen rondom de ogen waardoor de kringen onder de ogen verminderen. De prikjes worden meestal niet als pijnlijk ervaren. Toch kan er ook gekozen worden voor verdoving door middel van een crème.

Direct resultaat

De behandeling duurt ongeveer 15 minuten waarna u direct resultaat kunt zien. Echter, na 4-8 weken is het resultaat van de eerste behandeling optimaal en kan het resultaat tot een jaar blijven zitten.

Behandel-regime, correctie in vier dimensies

Restylane heeft een stimulerend effect op de collageen aanmaak van de huid. Wanneer de huid rondom de ogen erg dun is kan ervoor gekozen worden deze stapsgewijs te verdikken door de Filler behandeling om de twee à drie maanden te herhalen.

Personalized Cell Therapy, PRP, Platelet Rich Plasma, tegen wallen

Het gebruik van eigen bloedplaatjes om de huid dikker, collageen-rijker te maken is ook onder de ogen effectief. Omdat collageen licht van kleur is zal de transparantie van de dunnen huid minder worden. Deze techniek is van toepassing bij patiënten die geen Filler willen of wanneer er sprake is van een dunne, transparante huid onder de ogen zonder noemenswaardig gebrek aan volume onder de huid. Het ‘vullende’ effect van PRP is namelijk gering.