Een introductie

Fillers zijn hulpmiddelen die in of onder de huid worden gespoten en een ‘vullend’ of ‘verstevigend’ effect hebben. Wanneer het gezicht volume of stevigheid is kwijtgeraakt kunnen door middel van fillers de huid of de contouren worden hersteld.

Veiligheid

Tegenwoordig is alleen het gebruik van veilige, afbreekbare fillers toegestaan. De meestgebruikte fillers zijn gemaakt op basis van hyaluronzuur, zoals Restylane en Juvederm. Hyaluronzuur is van nature al in grote hoeveelheden in ons lichaam aanwezig en zorgt er onder andere voor dat vocht wordt vastgehouden in de huid.

Fillers toepassen

Fillers worden gebruikt om de contouren van het gezicht te verfraaien of om bijvoorbeeld lippen voller te maken. Dit vullende effect is het resultaat van injecties onder de huid. Om de stevigheid te verbeteren zijn oppervlakkige injecties, in de huid, effectiever. Op dit onderscheid is de werking van de Fern Pattern Technique gebaseerd. Een zorgvuldige beoordeling van uw gezicht is van belang om te bepalen welke combinaties van injectie-technieken het mooiste resultaat zullen geven.

Patiënteninformatie Restylane®

Restylane is een van de vele ‘fillers’ (rimpelopvullers) op basis van hyaluronzuur.

Restylane is echter uniek doordat het de enige injectable is met NASHA (Non Animal Stabilized Hyaluronic Acid). NASHA is het eerste stabiele, biologisch afbreekbare hyaluronzuur van niet dierlijke oorsprong en wordt onder zorgvuldig gecontroleerde condities op een gepatenteerde wijze geproduceerd. Belangrijk is dat hierdoor Restylane uitermate veilig is en veel langer een mooi effect geeft dan andere hyaluronzuren. In de USA is Restylane door de Food and Drug Administration goedgekeurd.

In het lichaam komt van nature hyaluronzuur voor o.a. in de huid, waar het verantwoordelijk is voor het vasthouden van water. Het geeft daarmee de huid zijn spankracht. Deze natuurlijke voorraad hyaluronzuur neemt met de jaren af. Behandeling met Restylane herstelt het hyaluronzuur- en vochtgehalte van de huid.

Van klein naar groot

De verschillende soorten Restylane verschillen wat betreft de grootte van de partikels waaruit de hyaluronzuur-gel is opgebouwd.

  • Restylane Vital – geeft verbetering van de huid en corrigeert fijne lijntjes
  • Restylane – voor lijnen, volume en lipcontouren
  • Restylane Kysse – voor lipvolume
  • Restylane Lyft– voor grovere lijnen en volume
Voorzorgsmaatregelen voor de behandeling

Speciale voorzorgsmaatregelen zijn niet nodig. Belangrijk is wel dat de huid niet geïnfecteerd is (acné, koortslip) op het moment van behandeling.

Er zijn aanwijzingen dat gebruik van groene thee, ginseng en visolie de bloedstolling kunnen verminderen en zo de kans op blauwe plekken na de behandeling kunnen vergroten. Vermijdt het gebruik van deze middelen in de week voorafgaand aan de behandeling

Verdoving

Zo nodig kan het te behandelen gebied worden verdoofd met een crème of verdovende injecties. Ook zit er in de Restylane-gel 0,3 % lidocaïne om de behandeling comfortabeler te maken.

De behandeling zelf

De behandeling met Restylane duurt meestal 15 tot 30 minuten en geeft direct resultaat. Direct na de behandeling is de huid echter meestal wat rood en gezwollen, wat het lastig maakt het effect van de injecties goed te beoordelen.

Na de behandeling

De eerste dagen kan de huid wat gezwollen zijn.  Wanneer er sprake is van blauwe plekjes mag u deze met make-up camoufleren. Sport niet intensief de eerste twee dagen na de behandeling. Vermijd blootstelling aan zon of zonnebank gedurende twee weken, of bescherm de huid met een hoge SPF factor (30-50). Zonlicht op blauwe plekjes kan pigmentvlekken veroorzaken.

Risico’s en bijwerkingen

Het meest voorkomende risico is de kans op een deze (kleine) bloeduitstorting door het prikken. Dit wordt gezien bij 50% van de patiënten. Allergieën voor Restylane komen bij minder dan 1:10.000 voor. Indien gewenst kan voor de eerste behandeling een allergietest (meestal op een onopvallend plaats op de arm) worden uitgevoerd.

Resultaat

Gemiddeld heeft u 6-12 maanden plezier van de eerste behandeling. Na de tweede behandeling kunt u tot 18 maanden effect verwachten.

Behandelregime

Restylane heeft een stimulerend effect op de cellen in de huid die collageen aanmaken. Dit effect wordt het beste benut wanneer in de opbouwfase Restylane om de twee à drie maanden in kleine hoeveelheden wordt geïnjecteerd. Na deze opbouwfase is een jaarlijkse touch-up voldoende om het niveau van correctie mooi te houden.