Wat zijn neus-lippen-plooien?

Neus-lippen-plooien zijn lijnen of vouwen die naast de neus naar beneden, richting de mondhoek, of daaromheen, lopen. Niet alleen zijn ze een teken van veroudering van het gezicht maar met name de ‘vermoeide uitdrukking’ is een veelgehoorde klacht van patiënten met marionetplooien.

Hoe ontstaan neus-lippen-plooien?

Deze plooien ontstaan wanneer de huid gaat vouwen naast de neus. Er zijn verschillende oorzaken hiervoor die elkaar versterken. Een zekere mate van huidoverschot speelt meestal een rol. Het volume van het vetweefsel onder de huid kan zijn afgenomen onder de plooi zelf of iets verderop, onder het jukbeen. Ook wordt de huid door zonschade en slijtage door bewegen in de loop der jaren dunner en onregelmatiger van stevigheid. Met name wanneer er vroeger een periode van acné is doorgemaakt.

Wat is eraan te doen?

Een goede diagnose is van essentieel belang. Wat is precies de samenloop van factoren die in uw geval de neus-lippen-plooien vormt en zo hinderlijk maakt? Een uitgebreid consult met dokter Tom van Eijk brengt dat aan het licht.
Vervolgens wordt er een plan gemaakt van wat de beste behandeling zou zijn voor u en wat daarvan het te verwachten resultaat zal zijn.

Operatie?

De meeste patiënten willen het liefst zonder geopereerd te worden van hun neus-lippen-plooien af. Soms is dat mogelijk, soms maar ten dele. Ook hierover zal de arts u voorlichten.

Fillers als behandeling van neus-lippen plooien

Meestal kan met behulp van alleen injectables (fillers) een mooie correctie van de neus-lippen-plooi worden bereikt. De stevigheid van de huid wordt hersteld met kleine oppervlakkige injecties volgens de Fern Pattern Techniek. Plaatselijk tekort aan onderhuids volume wordt in dezelfde behandeling met de fillers gecorrigeerd.